BIBU bubble minitron

BIBU Talks 21.5.

Voidaanko kouluttamalla saada hyviä poliitikkoja?

Nathan Dumlao 572047

Maanantaina 21.5.2018 klo 10.00 - 12.00 (aamukahvi tarjolla 9.30)
Eurooppasali, Malminkatu 16 (Voimatalo), Helsinki

Politiikkaan – toisin kuin moniin muihin julkisiin tehtäviin – ei ole muodollisia pääsyvaatimuksia eikä koulutusta. Toukokuun BIBU Talksin alustaja on politiikan tutkimuksen professori ja aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija Maxwell A. Cameron British Columbian yliopistosta Kanadasta. Cameron ehdottaa, että meidän tulisi kouluttaa päättäjiämme, sillä koulutuksella voidaan saada parempia kansanedustajia.

Millaisia taitoja ja tietoja poliitikoille tulisi opettaa? Aristoteleen mukaan viisaalla päättäjällä on oltava käytännöllisen viisauden kyvyt – tieto ja arviointikyky siitä, mikä on parasta ja viisainta koko yhteisölle. Viisas poliitikko osaa esimerkiksi luovia erilaisten intressien ristiaallokossa. Viisaassa poliitikossa yhdistyvät lisäksi harkintakyky, empatia ja eri kantojen ymmärrys – mutta myös omista periaatteista kiinni pitäminen. Tällöin poliitikko kykenee tekemään kompromisseja ja muodostamaan oman näkökannan asioihin.

Professori Cameronin johdolla British Columbian yliopistoon (UBC) perustettiin vuonna 2012 “Tulevaisuuden lainsäätäjien instituutti” (Institute for Future Legislators), jonka tavoitteena on kouluttaa hyviä poliitikkoja. Tänäkin kesänä instituutti järjestää poliittista tehtävää tavoitteleville  kolme viikkoa kestävän kurssin, jonka erikoisteemana on poliittiseen harkintaan liittyvä intressien sovittelu. Luennoijiksi kutsutaan mm. kokeneita kansanedustajia, median edustajia ja politiikan tutkijoita. Lisäksi kurssilla järjestetään parlamenttisimulaatio.

BIBU Talksin pääpuhujan alustuksen jälkeen kuulemme kommenttipuheenvuorot Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajalta Markku Jokisipilältä sekä kansanedustaja Pilvi Torstilta (sd.). Tämänkertaisen BIBU Talksin puheenjohtajana toimii nuorempi tutkija, Politiikka-lehden päätoimittaja Jenni Rinne Helsingin yliopistosta.

HUOM! Tilaisuus on englanninkielinen.

 

ILMOITTAUDU MUKAAN TÄÄLLÄ

Psst..! Klikkaa itsesi osallistumaan myös Facebookissa ja kutsu myös kaverit mukaan!