BIBU bubble minitron

BIBU talks

BIBU Talks -tapahtumat ovat kaikille avoimia tilaisuuksia, joissa keskustellaan tutkimuksen teemoista.
BIBU Talksien tapahtumapaikat ja tyylit vaihtelevat teeman mukaan.

Tapahtumat

Democracy for the Next Era

This live, event discusses the launch of new research & grassroots initiatives to support democracies in realising societal transformations.

Lue lisää

Rise of political discontent in Finland and Sweden – Panel Discussion on Tuesday 10 May at 13.30-14.30

Miksi tyytymättömyys politiikkaan lisääntyy Suomessa ja Ruotsissa? Millaisia tunteita, kokemuksia ja ajatuksia tämän muutoksen takana on? Miksi ihmiset ovat niin kyllästyneitä siihen, miten asiat ovat?

Lue lisää

Turbulent Times: The Political Consequences of Economic Transformations

Join a workshop with the Professor Mike Savage (LSE) on 31 May 2022 at University of Helsinki!

Lue lisää

Kahdeksan kuplan Suomi -keskustelu 1.3.

Tässä tapahtumassa keskustellaan siitä, millaisia ovat talouden murroksessa elävien ihmisten kokemukset itsestään ja yhteiskunnasta. Tapahtuma on osa Tiedekulman Haloo, Suomi! -ohjelmasarjaa 1.2.–1.3.2022.

Lue lisää

Disagreement in Crowdsourced Deliberation: Idea Generation Through Elaborated Perspectives

Osallistu Tanja Aitamurron BIBU Talks -luentoon ke 9.2. klo 16-18!

Lue lisää

Demokratiakorjaamo 2022

Jo neljättä kertaa järjestettävä Demokratiakorjaamo kutsuu kaikki kiinnostuneet kuulemaan tutkimukseen perustuvia ratkaisuja suomalaisen demokratian kehittämiseksi otsikolla ”Demokratian kriisi on peruttu!”.

Lue lisää

Työpaja Sosiaaliturvakomitean työn tueksi marraskuussa 2021

Missä tulevaisuuden tilanteissa odotat saavasi yhteiskunnan tukea? Millaista tuki olisi? Tule kertomaan, millaisia ajatuksia sosiaaliturva herättää 15.11.2021.

Lue lisää

Suomalaisen demokratian kipukohdat ja niiden ratkaisumahdollisuudet

Osallistu CITIZEN-ohjelman hankkeiden politiikkasuosituksen julkaisutilaisuuteen 1.9.2021!

Lue lisää

The Re­turn of In­equal­ity -talk 27.9.2021

Register for a guest talk by professor Mike Savage on his book The Return of Inequality. Hosted by INEQ and BIBU on September 27, 2021.

Lue lisää

Työpaja Sosiaaliturvakomitean työn tueksi kesäkuussa 2021

Missä tulevaisuuden tilanteissa odotat saavasi yhteiskunnan tukea? Millaista tuki olisi? Tule kertomaan, millaisia ajatuksia sosiaaliturva herättää 21.6.

Lue lisää

Kuntalaisten osallistumisen reittejä kehittämässä: Demokratiainnovaatiot

Ilmoittaudu Kuntaliiton kanssa toteutettavaan BIBU Talks tapahtumaan 8.6!

Lue lisää

Tutkimus: Mitä asioita puolueet painottavat kuntavaaliohjelmissa?

Keskustan ja Kristillisdemokraattien vaaliohjelmissa painottuu peruspalvelujen järjestäminen kasvukeskuksien ulkopuolella. Muiden puolueiden ohjelmissa keskustellaan selvästi vähemmän kaupunkien ulkopuolisista alueista. Muun muassa tämä jakolinja käy ilmi tuoreesta kuntavaaliraportista,

Lue lisää

Zhen Im väittelee vappuaattona 30.4.2021 uhattujen duunarien asemasta

Zhen Im väittelee vappuaattona 30.4 uhattujen duunarien asemasta.

Lue lisää

Demokratiakorjaamo 17.2. klo 13–16

Nyt voit katsoa Demokratiakorjaamon tallenteet!

Lue lisää

PERUTTU: BIBU Talks 3.2.2021

Ilmoittaudu 3.2. järjestettävään Tanja Aitamurron BIBU Talksiin osallistavasta lainvalmistelusta.

Lue lisää

Demokratiakorjaamo tulossa 17.2.2021

Jälleen järjestettävä Demokratiakorjaamo pidetään seuraavan kerran keskiviikkona 17.2.2021 – kutsu, ohjelma ja ilmottautumislinkki tulossa tammikuussa.

Lue lisää

Osallistuvan budjetoinnin loppuarvioinnin julkaisutilaisuus 1.12.2020

Katso tallenne OmaStadin loppuarvioinnista!

Lue lisää

Can elites be progressive? -Workshop 13.11.2020

Given the rise in inequality in recent years, elites’ relationship with the rest of society has become a matter of interest for social research asking whether elite identities are becoming more exclusive and elites are pulling away from the rest of society. In this workshop, we take a new angle by asking the following question: Can elites can be progressive?

Lue lisää

Osallistu ilmastolain uudistamiseen

BIBU on mukana toteuttamassa verkkokuulemista ilmastolain uudistamisesta yhdessä Ympäristöministeriön kanssa. Osallistu 12.11.2020 mennessä!

Lue lisää

BIBUn tutkijat esittelyssä: Mona Mannevuo tutkii poliitikkojen jaksamista

Eduskuntatutkija Mona Mannevuo soveltaa kulttuurintutkimusta politiikan tutkimukseen ja tuo siihen uuden näkökulman: politiikka käy tunteisiin, mutta poliitikkojen tulisi tehdä päätökset nopeasti, tehokkaasti ja rationaalisesti. Hän tutkiikin BIBUssa poliittisen eliitin toimintakykyä paineen ja uupumuksen alla.

Lue lisää

Päättäjäkysely käynnissä 15.-30.9.2020

Päättäjäkysely – strategista tutkimusta valtioneuvoston päätöksenteon tueksi. Päättäjille suunnattu verkkokysely on käynnissä 15.-30.9.2020. Kutsut kyselyyn on lähetetty sähköpostitse politiikan, talouden, hallinnon ja median päättäjille.

Lue lisää

16.9. Tiedekulma Live: Ovat­ko suo­ma­lai­set sa­mas­sa ve­nees­sä?

Yhteiskunta näyttää monesta näkökulmasta jakautuneen voittajiin ja häviäjiin. Onko suomalaisilla vielä sama suunta, jossa rakennetaan yhteistä hyvää? Vai onko eliitti kasvanut globalisaation myötä erilleen ja köyhät joutuneet sivuun muusta yhteiskunnasta? Vahvistaako koronakriisi jakoa vai saako se ihmiset näkemään hyvinvoinnin epätasaisen jakautumisen?

Lue lisää

BIBUn tutkijat esittelyssä: Paolo Fornaro näkee kriisin mahdollisuutena uudistaa talousjärjestelmää

Ekonomisti Paolo Fornaron tutkimus Etlassa keskittyy lyhyen aikavälin taloudelliseen ennustamiseen. Ennustaminen on erityisen tärkeää nyt koronaviruksen mullistaessa taloutta. Fornaro ei usko taudin synnyttävän täysin uutta maailmaa, mutta se tarjoaa mahdollisuuden rakentaa kestävämpää ja tasa-arvoisempaa talousjärjestelmää EU:ssa.

Lue lisää

13.5. Poikkeuslinjalla: Iskeekö korona ilmastonmuutoksen torjuntaan?

EU esitteli tammikuussa kunnianhimoisen kehitysohjelman, jonka tavoitteena oli tehdä Euroopasta ensimmäinen hiilineutraali maanosa vuoteen 2050 mennessä. Tarkoituksena on saada aikaan tuhannen miljardin euron investoinnit ilmastonmuutoksen torjuntaan. Ilmastopaketin toteuttaminen oli alkutekijöissään koronaviruksen iskiessä. Nyt päästöt laskevat ja kansallisvaltiot kääntyvät huolehtimaan omasta selviytymisestään.

Lue lisää

BIBUn tutkijat esittelyssä: Antropologi Pekka Tuomiselle kenttätyövuosi Kontulassa oli luksusta

Tutkija Pekka Tuominen vastaa haastattelukysymyksiin mökiltään, mutta me puhumme lähinnä kaupungeista, erityisesti lähiöistä, ja Tuomisen työstä Helsingin Kontulassa. Tuominen on taustaltaan sosiaali- ja kulttuuriantropologi. Tuomisen väitöskirja käsitteli kaupunkitilan muutosta Istanbulissa.

Lue lisää

20.5. Poikkeuslinjalla: Kansallisvaltion korona

Globaali terveysuhka on saanut kansallisvaltiot käpertymään itseensä. Euroopan unioni on ollut kriisissä kaikkea muuta kuin yhtenäinen, Trump puhuu kiinalaisviruksesta ja syyttää Maailman terveysjärjestö WHO:ta, kansallisvaltiot käyvät omia sotiansa virusta vastaan. Ovatko valtioiden omat ratkaisut koronakriisissä jättäneet kansainvälisen yhteistyön ja EU:n entistä enemmän alakynteen?

Lue lisää

29.4. Poikkeuslinjalla: Mitä korona-exit saa maksaa?

Koronakriisin puhjettua presidentti Niinistö totesi, että talous on vain taloutta ja ihmiselämät ovat aivan eri arvossa. Kriisin jatkuessa taloudelle aiheutuvat vauriot syvenevät ja paine purkaa asetettuja rajoituksia kasvaa. Viruksen tukahduttaminen asettuu vastakkain yksilön perusoikeuksien ja taloudellisten intressien kanssa. Samalla koronakriisin hoitoa yritetään epäpolitisoida.

Lue lisää

22.4. Poikkeuslinjalla: Millainen on koronasukupolven tulevaisuus?

1990-luvun laman myötä hukattiin kokonainen sukupolvi: laman lapset eivät päässeet edeltäjiensä lailla kiinni työelämään, monen tulevaisuudenhaaveet menivät uusiksi ja siitä tuli avainkokemus, joka heijastui yhteiskunnallisiin asenteisiin. Onko meille syntymässä nyt oma koronasukupolvi? Sen tulevaisuus näyttää usvaiselta etenkin koulutuksen osalta, kun osa joutuu päättämään peruskoulun etäopiskelijoina ja toisia taas painaa epätietoisuus korkeakoulujen pääsykokeiden suhteen.

Lue lisää

15.4. Poikkeuslinjalla: Hajoaako pää? Etätyö ja digiähky

Koronakriisi on haastanut ja pakottanut monet meistä oppimaan todella nopeasti uusia taitoja ja sopeutumaan vaikeaan tilanteeseen. Omasta jaksamisesta ja toimintakyvystä huolehtiminen ovat ajankohtaisempia kuin koskaan.Miten pidämme huolta inhimillisestä hyvinvoinnista digitaalisen yhteiskunnan poikkeusoloissa? Mikä meitä tukee nopeassa muutoksessa? Yksilön ja yhteiskunnan hyvinvoinnista keskustelevat mielenterveyden professori Anna Keski-Rahkonen ja digitaalisen yhteiskuntatieteen professori Krista Lagus.

Lue lisää

8.4. Poikkeuslinjalla: Talouden äkkipysähdys

Koronakriisin seuraukset maailmantaloudelle ovat valtavat. Vaikka talouden äkkipysähdys on äärimmäinen, onko mahdollista saavuttaa nopea toipuminen ja paluu normaaliin? Minkälaisena maailmantalous tulee ulos koronakriisistä ja minkälaiset sosiaaliset ja poliittiset haavat jäävät? Vieraina ovat maailmanpolitiikan professori Heikki Patomäki ja taloustieteen professori Antti Ripatti.

Lue lisää

1.4. Poikkeuslinjalla: Pandemia, perusoikeudet ja tottelemattomuus

Pyyhkiikö valmiuslaki perusoikeudet? Onko poikkeustilassa tilaa kansalaistottelemattomuudelle? Vieraina ovat sosiologian professori Eeva Luhtakallio ja oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen.

Lue lisää

25.3. Poikkeuslinjalla: Elämmekö suuren käänteen aikaa?

Pekka Saurin vieraina viestinnän professori Anu Kantola ja poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen. Keskustelunaiheina mm. voima- ja valtasuhteiden uudelleenjako, solidaarisuus ja pohjoismaisen hyvinvointivaltion kestävyys.

Lue lisää

COREVENTS #5 & BIBU Talks: Serious Games for Collaborative Governance

Getting serious with games! What role can games and gamification play in addressing local and global sustainability challenges? How have they been used? What are the opportunities and challenges from the point of view of young people especially?

Lue lisää

Demokratiakorjaamo 3.12.2019

Miten palautetaan kansalaisten luottamus politiikkaan? Miten tilkitään osallistumisen kuiluja? Mikä mahdollistaa yhteisen ongelmanratkaisun, entä päätöksenteon pitkäjänteisyyden?

Lue lisää

BIBU Talk 21st of October: Social Media Filter Bubbles, Identity, and Political Polarization

Professor Chris Bail from Duke University will give a talk at the University of Helsinki.

Lue lisää

BIBU Talk 4.9. Huipputuloisten isänmaa – irtoaako raha yhteiskunnasta?

Professori Anu Kantola ja akatemiatutkija Hanna Kuusela haastattelivat suomalaisten huipputuloisinta promillea ja selvittivät mitä suurperijät, huippujohtajat ja yrittäjät ajattelevat itsestään ja yhteiskunnasta.

Lue lisää

Demokratiakiihdyttämössä Digitaalinen ministeri Audrey Tang

Audrey Tang, Taiwanin digitaalinen ministeri, kertoo puheessaan demokratiainnovaatioista Taiwanissa: virtuaalitodellisuudesta, joukkoistamisesta ja radikaalista läpinäkyvyydestä.

Lue lisää

BIBU Talk 18.5. Urban peripheries, communal bubbles, no-go zones? Finnish, Swedish and Russian suburban estates in a comparative context

Suburban estates have occupied an ambivalent position in urban geographies throughout their history. Situated in the grey area between the city and the countryside, urban anonymity and strong sense of community, they are rarely visited by outsiders but their reputation has reached far and wide.

Lue lisää

BIBU Talk 2.5. European Elections in Flux

The 2019 elections to the European Parliament are unusual for the suspension and tension associated with them. European elections are often low intensity, low information elections. Not this time!

Lue lisää

Yhteisöllinen kansalaistoiminta helpommaksi!

Tule mukaan kehittämään yhteisöllistä kansalaistoimintaa!
Kansalaistoiminta tarkoittaa kaikenkokoista ja -näköistä toimintaa, kuten kerhojen ja seurojen kokoontumisia.

Lue lisää

EVENT CANCELED! BIBU Talk 25.4. The Radical Right in Sweden and in Finland: Past, Present and Future

The support for radical right-wing parties in many European countries has been on the rise for the last decade. Sweden and Finland are not exceptions in this regard. This BIBU Talk with professor Jens Rydgren addresses the success of these parties.

Lue lisää

BIBU Talk and workshop 10.4. Classes in Flux – The Ambivalences of Social Class in the 21st Century

Are we living in a class society? Social class is a key concept of social theory. Professor Mike Savage’s (London School of Economics) extensive theoretical and empirical work on social class make him a long-standing key figure in this field.

Lue lisää

BIBU Talks 1.3. Median tunnetalous ja uudet solidaarisuuden muodot

Mitä merkitystä on sillä, että kierrätämme kuvia pakolaisten kärsimyksestä somessa ja osoitamme solidaarisuutta #Metoo -kampanjassa? Professori Kaarina Nikunen ja tutkija Saara Särmä keskustelevat digitaalisen mediaympäristön vaikuttamismahdollisuuksista Nikusen kirjan julkistamistilaisuudessa perjantaina 1.3.

Lue lisää

BIBU Talks 18.12. Osallistuva budjetointi tulee – Miten se palvelee demokratiaa?

Osallistuvan budjetoinnin tavoitteena on lisätä asukkaiden osallisuutta päätöksenteossa, helpottaa osallistumista ja mahdollistaa suora demokratia. Mallin ajatuksena on, että asukkaat osallistuvat kunnan talouden suunnitteluun yhdessä viranhaltioiden kanssa.

Lue lisää

Three Levers to Promote Digital Democracy: Legal Way, People Way, Hacker Way – Amélie Banzet in Finland 26.11.

Amélie Banzet, head of Etalab in the French PMO will visit Finland on 26.11. as part of the BIBU (Tackling Biases and Bubbles of Participation) research program’s Democracy Accelerator. Etalab is part of the French Prime Minister’s Office where it carries out radically innovative projects to improve public policy thanks to digital culture, tools and data.

Lue lisää

BIBU Talks 5.10. Women turning to the radical right – Will Europe follow the French example?

From the 1990s onwards, right-wing populist parties have become an established part of the political scenery in Europe. Throughout the parties’ advance, political scientist have been fairly convinced about one thing: men vote for the Populist Radical Rights more than women. Professor Nonna Mayer will give a presentation on how the Radical Right Gender Gap has now decreased in France.

Lue lisää

BIBU Talks 9.8. How High-Skilled Migration Shapes Business, Economy & Society

Innovation is becoming increasingly concentrated in talent clusters in advanced and emerging economies.

BIBU Talk by professor William R. Kerr considers the economics and policies behind this rise in the importance of talent clusters, how leading firms can respond to these global opportunities and challenges, and how countries compete in the accelerating race for talent.

Lue lisää

BIBU Talks 14.6. Is Unbiased Democracy a Bubble? Dilemmas in Democratic Designing

“Stuck between a rock and a hard place” often describes realities of democratic practices. In an inclusive democracy, political participation should be accessible to all citizens. Yet, numerous studies show persistent inequalities in participation in terms of gender, age, ethnicity, health, education, and income.

Lue lisää

BIBU Talks 21.5. Voidaanko kouluttamalla saada hyviä poliitikkoja?

Politiikkaan ei ole muodollisia pääsyvaatimuksia eikä koulutusta – mutta voisiko kouluttamalla saada parempia poliitikkoja? BIBU Talksin vieraana professori ja aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija Maxwell A. Cameron British Columbian yliopistosta Kanadasta

Lue lisää

BIBU Talks 3.5. Riitaa, rähinää ja paskapuhetta – media ja demokratia 2018

Riitaa, rähinää ja paskapuhetta! Julkisen keskustelun tilaa ja tulevaisuutta kuplien ja kuilujen Suomessa saapuu 3.5. ruotimaan kärkijoukko tutkijoita ja journalisteja. Nähdään Tiedekulmassa, tästä et halua jäädä paitsi.

Lue lisää

BIBU Talks 1.3. Tieteen tarkoitus – Kenelle sitä tehdään?

Tiede ja teknologia vievät yhteiskuntaa eteenpäin. Talouden kasvu nojaa innovaatioiden ja tieteen toivotaan tarjoavan yhä enemmän lähtökohtia politiikalle. Mutta pysyvätkö kaikki kansalaiset kärryillä? (1.3.2018)

Lue lisää

BIBU Talks 23.11. Demokratia suomalaisessa lähiössä

Millaista on elää suomalaisen superdemokratian ulkoreunoilla: lähiössä, jossa ollaan kaukana keskiarvojen alapuolella? BIBU Talks -sarjan ensimmäinen osa on Demokratia suomalaisessa lähiössä -kirjan julkistamisjuhla. (23.11.2017)

Lue lisää