MIKKO RASK, TITIANA ERTIÖ
Policy Brief: Yhteisluomisen tutka – Malli osallisuustoiminnan kokonaisvaltaiseen arviointiin
Julkaistu 4.6.2019
Tässä Kansalaisuuden kuplat ja kuilut (BIBU) -tutkimushankkeen katsauksessa esittelemme mallin, jonka avulla kunnat, kaupungit tai muut organisaatiot voivat arvioida ja kehittää osallisuutta edistäviä innovaatioita.
Toimiva demokratia edellyttää kansalaisia, jotka haluavat vaikuttaa yhteiskuntaan. Kiinnostus osallistua politiikkaan puolueiden ja äänestysten kautta on heikentynyt, mutta tahto tehdä merkityksellisiä asioita ei ole kadonnut. Kansalaisosallistuminen on kasvattanut tärkeyttään Suomessa ja julkista sektoria on velvoitettu kehittämään kansalaisille parempia osallistumismahdollisuuksia.
Valtioneuvoston demokratiapoliittinen toimintaohjelma määrittelee demokratian edistämisen Suomessa (Oikeusministeriö, 2017). Valtioneuvoston Avoimen hallinnon III toimintasuunnitelma tukee kaikille avoimen hallinnon ja uusien osallistumiskanavien kehittämistä kansainvälisen Open Government partnership -kumppanuushankkeen puitteissa (Valtiovarainministeriö, 2017). Vuonna 2015 voimaan tullut kuntalaki tukee ja velvoittaa kuntia edistämään kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia entistä voimaperäisemmin. Valtio ja kunnat ovat alkaneet kehitellä osallisuutta vahvistavia innovaatioita edustuksellisen demokratian rinnalle, esimerkkeinä osallistuva budjetointi, asukasfoorumit ja -raadit, kumppanuuspöydät, vanhus- ja vammaisraadit tai joukkoistaminen.
Uusien osallistumiskanavien vaikutuksia on tärkeä arvioida läpi prosessin. Arviointi auttaa tunnistamaan kehitystarpeita ja tukee osallisuustoiminnan laatua ja relevanssia. Vain arvioinnin avulla pystytään todentamaan osallisuustoiminnan hyödyt ja kustannukset.
Usein arviointi tehdään kapealaisesti. Se painottuu arvioon osallistujien määrästä ja heidän antamastaan palautteesta ja siihen ryhdytään jälkikäteen. Tämä on ongelmallista. Osallisuudessa on kyse vuorovaikutuksesta. Osallistuvan päätöksenteon vaikutukset eivät rajoitu vain yksittäisten osallistujien kokemuksiin vaan sillä on myös rakenteellisia vaikutuksia. Yhteisluomisen tutka on evaluointimalli, jolla arvioidaan osallisuusprosesseja ja -ohjelmia kokonaisvaltaisesti.